zaterdag, maart 01, 2008

Lamsschotel van Jamie beetje anders



Ik had nog een kilo lamsvlees in de vriezer liggen en maakte daarmee een gerecht van Jamie (uit de basis van het koken). Sommige producten zijn wat moeilijker om te krijgen, daarom hierbij mijn versie:

1 kilo lams(stoof)vlees in blokjes
10 lamsworstjes in stukjes
2 el rozemarijn
2 tot 4 el bloem
1 rode ui in stukjes
bakje shitakes in stukken gescheurd
bakje oesterzwammen in stukken gescheurd
net iets minder dan 1 zakje geraspte worteltjes
halve knolselderij, geraspt (doe in blokjes heel even in foodprocessor i.p.v. raspen)
1 teelepel Marmite
2 eetlepels linzen
flesje Guinness
Pot lamsfond

Verwarm de oven op 180 graden.
Meng lamsvlees met bloem en rozemarijn, bestrooi met zout en peper.
Bak vlees in porties goudbruin aan (in olijfolie).
Haal vlees uit de pan en fruit 5 minuten op laag vuur ui, paddestoelen, worteltjes.
Voeg vlees weer toe samen met knolselderij, Marmite, linzen, Guinness en lamsfond en laat met deksel op de pan 20 minuten zachtjes stoven.
Doe schotel in een ovenschaal en voeg worstjes toe.
Doe in de oven voor een uur.

Serveer met gremolata:

hak handje gladde peterselie, 1 teen knoflook en schil van 1 citroen fijn en bestrooi het gerecht hiermee.

Serveer ook met knolselderijpuree:

Hak 1,5 knolselderij in blokjes
Schil een vergelijkbare hoeveelheid rozeval aardappeltjes
Kook de knolselderij en de aardappelen (zoals met aardappels).
Pureer met 2 el olijfolie en breng op smaak met zout en peper.