maandag, mei 08, 2006

Kruidige Marokkaanse gehakttaart

Wij Katannen vaak met een club mensen en koken dan om beurten. Hier een van de succesrecepten van Marrieke.

1 grote ui
2 knoflookteentjes
500 gram gehakt
1 theelepel kaneel
Mespuntje gemalen kruidnagel
2 theelepels gemalen komijn (djinten)
1 theelepel kerrie
1 klein blikje tomatenpuree
50 gram rozijnen
15 gram gesnipperde koriander
30 gram gesnipperde peterselie
Zout, versgemalen peper
Olijfolie
1,5 dl water
12 velletjes fillodeeg, ontdooid

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Pel en snipper de ui en de knoflook.

Verhit de olie en fruit ui en knoflook met het gehakt ca. 5 minuten tot het gehakt rul is.
Roer de specerijen, de tomatenpuree en de rozijnen door het gehakt en schenk er 1,5 dl water bij. Laat het mengsel ca. 5 minuten zachtjes pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is.
Neem de pan van het vuur, roer de kruiden er doorheen en breng pittig op smaak met zout en peper.

Vet een ovenschaal in en bekleed de schaal met de helft van het fillodeeg.
Laat het deeg over de schaal hangen. Schep het gehaktmengsel op het deeg, vouw het overhangende deeg erover en dek het geheel af met de rest van het deeg.

Bestrijk de bovenkant met wat boter of olie en bak de taart in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Dek het deeg af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin dreigt te worden.

Lekker met een salade.