maandag, december 26, 2011

Eetbare kerstballen met geitenkaasmousse en verse vijgen




Voor de mal:

afgeknipt waterflesje
kleine kerstbal gevuld met water
2 componenten siliconen voor culinaire doeleinden (http://www.siliconesandmore.com/)

- maak de mal een aantal dagen van te voren volgens instructies.

Per bal:

100 gram suiker
100 gram water
suikerthermometer
lintje
kerstbalhaakje
3 grote sateprikkers
aluminiumfolie

- maak de ballen 1 voor 1
- zet een diep bord klaar wat je bekleed hebt met aluminium folie
- zet water met suiker op in een pannetje en laat langzaam komen tot soft crack staat
- haal de pan van het vuur zodra soft crack bereikt is en giet de hete suiker in de bal, soms komen de belletjes door het tuutje naar buiten, giet daarna weer verder tot de mal vol is
- laat de mal gelijk leeglopen op het bord met folie, knijp eventueel een beetje om dit sneller te laten verlopen
- houdt in de gaten dat het tuutje nog open is en een goed laagje heeft, hier wordt later de bal aan op gehangen
- laat de vorm verder leeglopen door hem op 2 sateprikkers op het bord te laten rusten
- controleer nog een maal het tuutje, werk het eventueel voorzichtig bij met een sateprikker of een heet klein mesje
- laat de bal goed afkoelen en haal uit de vorm
- bindt lintje om het tuutje en prik een kerstboomhaakje achter het lintje

Voor de mousse en verse vijgen (6 ballen):

125 g. zachte geitenkaas

75 g. volle melk
125 g. slagroom
1.5 blaadje gelatine
1 verse vijg
heel klein lang spuitmondje en spuitzak

- Week de gelatine 5 minuten in koud water.
- Breng de melk in een steelpan tegen het kookpunt aan.
- Neem de pan van het vuur en los de gelatine er in op.
- Brokkel de geitenkaas in de melk en roer dit tot een glad geheel.
- Breng op smaak met peper en zout en laat het geitenkaasmengsel afkoelen.
- Klop de slagroom zonder suiker en spatel dit door het afgekoelde geitenkaasmengsel.
- Plaats het mengsel in de koelkast en laat het minimaal 3 uur opstijven.
- Snijdt de vijg in dunne plakjes en daarna in reepjes
- Vlak voor in de boom hangen / serveren: doe wat reepjes in elke bal
- Spuit wat mousse in elke bal
- Hang de ballen in de boom