donderdag, februari 26, 2009

Bosuientaart met ham (en mosterd)



225 gr bloem
100 gr ijskoude boter in blokjes
snufje zout
4 el. ijskoud water

wat krielaardappeltjes, of van die kleine rode aardappeltjes (winteraardappeltjes)
3 eieren
125 ml slagroom
100 gr extra belegen kaas - geraspt
1 el grove mosterd (was ik vergeten - hij was alsnog hardstikke lekker)
pakje gekookte ham
4 bosuitjes in de lengtje gehalveerd

- Meng bloem met boter met een deegsnijder (niet met handen, dan wordt de boter warm en het deeg te compact). Het wordt een soort kruimeldeeg.
- Voeg ijswater toe en vorm een deegbal.
- Dek af met plastic folie en laat 15 min. rusten in koelkast.
- Rol uit op met bloem bestoven werkblad en bekleed vorm. Ik gebruik een lage vorm van Dille en Kamille waar de bodem lost in ligt, dat is later handig met uit de vorm halen.
- Prik gaatjes in de bodem en laat 20 min. rusten in koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kook de aardappeltjes in 10 minuutjes gaar.
- Bak de bodem blind in oven voor 20 min.
- Verwijder bakbonen.
- Snijd aardappeltjes in plakjes van halve cm.
- Meng ei, mosterd, kaas en slagroom.
- Leg aardappeltjes op bodem, daarna uitjes en ham.
- Giet eimengsel erover, beetje peper er over heen.
- Bak in oven in 12 min. of tot vulling gestold is (duurde bij mij langer).
- Laat nog 5 min. in uitgeschakelde oven rusten.
- Serveer gelijk, koud ook lekker, maar warm het beste :).