woensdag, augustus 08, 2012

Thaise rode curry met eend en lychees (4 personen)


Curry pasta

1 theelepel komijnzaad
2 eetlepels korianderzaad
1 theelepel zwarte peper
beetje gemalen rode chili's (naar smaak)
3 a 4 kleine bird eye chili's
2 cm galangel geschild en fijngehakt
3 kaffir lime blaadjes fijngehakt (deze blaadjes bestaan uit 2 gedeeltes, het gaat dus om 6 stukjes)
5 knoflookteentjes fijngehakt
5 sjalotjes fijngehakt
2 eetlepels korianderstelen fijngehakt (je hebt later de rest van de verse koriander nodig)
1 a 2 stelen citroengras fijngehakt
1 eetlepel garnalenpasta (trassi)
2 theelepels zout

Eend

400 a 500 gram eendeborst met vel
2 eetlepels honing
2 eetlepels sojasaus (dunne)
olie om te bakken

Curry

400 ml kokosmelk (of kokosroom - dat is dikker)
150 ml kippenbouillon
1 eetlepel vissaus
1 a 2 eetlepels palmsuiker (vloeibaar)
300 gram bambooscheuten, julienne gesneden
1 rode paprika in dunne reepjes
200 tot 400 gram lychees in vieren gesneden
Rijst naar keuze

Garnering

koriander fijngehakt
limoenschijfjes
2 lenteuitjes in dunne plakjes

- doe de ingrediƫnten voor de currypasta in een keukenmachine en maal tot fijne pasta
- voeg eventueel wat kokosmelk toe om beter te kunnen malen
- Verhit 3 eetlepels olie in een wok of grote hapjespan
- Voeg de currypasta toe en bak 1 a 2 minuten tot het begint te geuren
- Voeg de kokosmelk en kippenbouillon toe en roer goed (speel een beetje met de hoeveelheid vocht, ik  kijk altijd hoe ik de saus mooi vind en stop dan met het toevoegen)
- Voeg vissaus en palmsuiker toe en breng aan de kook
- Zet eventueel nog 1 x de staafmixer in de pan om te zorgen dat alle ingediende echt fijn zijn
- Voeg de groenten toe en kook zo'n 5 min.

- kook de rijst

Ondertussen:

- snijdt het vel van de eend kruislings in
- Wrijf de eend goed in met zout en peper
- Men de honing met de sojasaus
- Plaats de eendeborsten met het vel naar beneden in een droge (dus geen olie of boter) goed hete koekenpan
- Draai het vuur laag en bak 8 tot 10 minuten om wat vet weg te laten smelten
- Draai het vuur hoog en bak nog even op het vel tot het crispy is
- Draai de eendeborsten nu om en bak nog 3 a 4 minuten
- Vlak voor de eend klaar is voeg je de honing / sojasaus toe
- Draai de eend een paar keer in de pan tot het honing / sojasaus mengsel er als een siroop omheen zit
- Leg de send op een warm bord en laat rusten

- Warm de curry op, snijdt de send in dunne plakjes

- Serveer rijst met curry, eend en garnering