dinsdag, mei 05, 2009

Appelcake met butterscotchsaus



Voor in 1 taartvorm (is erg veel maar wel errug lekker, deze taart is zeker voor 10 personen)

200 gram boter op kamertemperatuur
300 gram fijne kristalsuiker
400 gram bloem
1 1/2 tl. kaneelpoeder
1 el. bakpoeder
1/2 tl. kruidnagelpoeder
125 gram grofgehakte pecannoten
1 grote appel, geschild en in blokjes
1 tl. vanillearoma
2 el. cognac of calvados
geklopte slagroom voor erbij

Voor de appelmoes:

3 granny smith appels, geschild in blokjes
250 ml. cognac
1 kaneelstokje
1/2 vanillestokje
1 tl. gemberpoeder
1 tl. kruidnagelpoeder
100 gr. fijne kristalsuiker
2 el. citroensap

Voor de butterscotchsaus:

200 gr. bruine basterdsuiker
125 ml. slagroom
100 gr. boter
1 tl. vanillearoma

- Doe alle ingredienten voor de appelmoes in een pan en kook afgedekt 10 tot 15 min.
- Roer tot moes en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop boter met suiker.
- Zeef bloem, kaneel en bakpoeder.
- Spatel de bloem en de appelmoes in delen door de boter.
- Voeg kruindnagel, noten, appelblokjes, vanille en cognac toe.
- Schep het beslag in de vorm en bak 70 tot 80 min.

- Verwarm voor de butterscotchsaus alle ingedienten en roer tot saus.